Friday, January 26, 2018

My KGSP-U 2018 Journey (Embassy Track)

Image result for Kgsp Korean Government Scholarship
source : youthop.com
Halo, semuaya.
Post ini aku tulis buat temen-temen yang nanya gimana caranya aku bisa kuliah di Korea dengan full scholarship. Alhamdulillah aku dapet kesempatan jadi salah satu grantee KGSP (Korean Government Scholarship Program)-Undergraduate 2018 dari Indonesia. KGSP itu beasiswa yang diberikan pemerintah untuk siapa aja yang pengen ngelanjutin studinya di Korea Selatan. Aku sendiri applied via Embassy Track, KGSP-U 2018 dari Indonesia total ada 6 orang: 3 embassy track/S1, 1 university track/S1, dan 2 associate degree/D2. Informasi lebih lanjut bias langsung cek studyinkorea.go.kr ya :)

WARNING: ini bakal panjang banget. ehehe. literally. very long. click continue reading!

~ CERITA SEBELUM APPLY KGSP ~
Keinginan untuk study abroad itu udah ada sejak SD (ini blognya udah ada sejak aku SD kelas 6 which is waktu umur 12 tahun?). Dulu pengennya di Inggris, Belanda, Jerman, Australia, Amrik, dsb lahhh tapi makin banyak baca dan cari-cari tentang beasiswa makin sadar kalo kuliah di luar negeri itu gak semudah itu, ribet, dan yang pasti butuh biaya yang banyak. Akhirnya waktu SMA mulai cari-cari lagi tentang info-info beasiswa, waktu itu sih ngincer beasiswa dari MEXT/Monbukagakusho yang ke Jepang. So I studied Japanese for a few months karena niatin bener buat JLPT (tapi gak jadi hahaha) sampe anak kelas hafal dan udah males sama aku kayaknya liat aku ngoceh mulu kaya wibu :( #nooffense . Sempet juga ikut beberapa lomba bahasa Jepang untuk beginner waktu kelas 11 saking extranya sama Japanese. Hingga suatu ketika pada pertengahan tahun 2016 aku mulai ada di fase enek sama kanji soalnya buanyaaak dan susah banget :( dan.. ada beberapa hal yang bikin aku males sama Jejepangan hahahah. You know, people change~

Akhirnya waktu kelas 12, kelasnya kan diacak kan tuh ya, anak kelasku ini pada heboh nonton dan tukeran drama Korea. First of all, I never had any interest in korean dramas or kpop. Not even oppas they keep talking about. Tapi semenjak itu aku udah mulai ngelirik buat belajar Korean becauseee it's similar to Japanese, they said, and it will be muchh easier to learn Korean if you've learned Japanese/Chinese before. BUT, WRONG HAHA. THEY LIED. SAMA SUSAHNYA :( ok mungkin aku yg terlalu bego tapi susah dan ga sama haha. Struktur kalimatnya sama sih, tapi beda kok. Beda. pls. Walaupun begitu, I enjoyed learning Korean more tbh because Hangeul is easier than bunch of Katakana, Hiragana, and Kanji. And I kinda meninggalkan belajar Japanese gradually as I enjoyed Korean more. Tepatnya pada bulan Agustus 2016, itu adalah waktu aku bingung dan galau banget antara.....

Monday, January 15, 2018

Counting Days

Image result for tumblr islamic

The wait is over (well, not over yet tho I am still waiting for my visa and etc etc), the final result has been announced earlier this January. The road wasn't smooth, it was rather rough and full of rocks. I limped but He guides me 'till the end. I was being worried, doubtful, and indecisive but He convinces me to continue, to remember the reasons why I started.

I have one month left to officially become a KGSP 2018 scholar. Aside being busy applying for my visa, medical check-ups, preparing my entry to Korea, and the hectic-packing-ngeribetin-days, I spend some time hanging out with my friends and family. Hang-out, the thing that I rarely do because most of the time I like to spend my days at home. I really am a home person(?), anak rumahan maksudnya. Hahahah.

My side-kick, started talking about how I should keep contacting her like we always do everyday. About can I stay a bit longer and she started being possessive as always. Well, parting away is not really a big deal for us since our friendship has been nearly 5 years and we only met ONCE. On the way twice tomorrow. We are so getting used of this ldr-like (yuck!) friendship since the beginning.

My liqo friends also, the friends who always remind me about the world and Jannah, also my murabbi, mba Hesti, who never stops teaching us everything she knows. They're precious gems Allah brought me in this world. Even before my departure, she always reminds me to keep my prayer on time (which is so hard but I'm trying :'( ) and let our alumni there to make sure that I continue my liqo. Insha'Allah. Things will be different, prayers will be harder. Even to hold onto my deen will be both a trial and blessing. Alhamdulillah :)

Well, I hope that the universe will be good to you for the rest of the year and I truly hope you guys find the happiness you deserve and if you're going through any hardships, please hold on. There are better things to come so yeah as usual take care of yourselves.

I love you guys, a lot.


p.s : anyway, Insha'Allah I will write posts about my journey getting this scholarship as any of you have asked me through dm, email, and WhatsApp. I wish through this way I can help you to reach your dreams :) If I haven't write any, please refer to previous scholar and read the guidelines carefully before asking! Please check studyinkorea.go.kr or Kedubes Korea for Indonesia's website. Best of luck.