Saturday, June 16, 2018

Ramadan in Korea pt.2 : The best gift on the 29th night of Ramadhan

Assalamu'alaikum! Happy Eid Mubarak. 
May Allah always bless you throughout the year!

Image result for eid mubarak tumblr

I still can't believe it that Ramadhan has left us :'( ๋ผ๋งˆ๋‹จ ์•„์ฃผ ๊ทธ๋ฆฌ์›Œ... But alhamdulillah, as always, Allah let me taste the beauty of this holy Ramadhan with the beautiful soul, people, and atmosphere although I live miles away from home. My first Ramadhan far from family. Memorable yet I still miss my family and friends. The foods are no different, but the people... no one can replace our family, right?

Anyways, if you haven't read my first post about Ramadhan in Korea please click this link! In the last two weeks of Ramadhan, Allah opened my eyes to learn and discover about other Surah in the Qur'an. Ramadan is the perfect month if you want to get closer to Allah and the Qur'an because this is the month of revelation and He rewards us with soooo many glad tidings and rewards. Masha'Allah. My favourite Surah always revolves around Ar Rahman, Al Kahfi, An Naba, and Al Mulk, but ever since I listened and learned more about Al Qalam and Az Zumar... my heart just dropped. Even Surah Al Fatihah... the mother of Surah, the first Surah that we memorized when we were 6 years old now feels different. Every time I read another Surah, jumped to the next verse, pondering about what Allah is trying to tell me makes me fall in love deeper and deeper. How can you not love the Qur'an when it is the only book where the Writer is fall in love with the reader?

“Islam began as something strange, and it shall return to being something strange

as it began, so give glad tidings to the strangers.” (Sahih Muslim)

This Ramadhan motivates me so much to learn the Arabic language, for Allah's sake Wallahi I am so jealous of the people who can speak and understand Arabic since they were born because in that way they would understand what the imam is reciting during Fardh prayer, Taraweeh prayer, and most important... the Witr du'a (prayer)! The Witr du'a mashaAllah dear brother and sister, people cried... people will cry rivers if only they knew the meaning. The Witr du'a should feel like...the detox of our soul? Pretty much. And Alhamdulillah... alhamdulillah for the blessings that Allah gave me, this Ramadhan got me realized that there is still a loooottt of things that I need to learn and discover. Yet...what I do is sleep. So many new goals and objective to achieve, I am so excited!!! Please keep me in your du'a xD heheheeeee

I am so jealous of the people beside me because they can cry during prayer, especially witr, to the point that I am so dedicated to look for Witr du'a with English translations on Youtube. And Wallahi mashaAllah I cried. Just wonder how would I feel if I can understand Arabic. MashaAllah what a beautiful du'a what a beautiful feelings :')))) Well this is just an example of witr dua, but wallahi wallahi so beautiful..........


Oh! I want to tell you one of the memorable days during this Ramadhan. So, on the 18th day of Ramadhan - 2nd of June, I went to Gimhae with GKS Muslim friends in Silla University: Amira, Ghazal, Rano, Fahd, Pranata, Normatjon, and Daler. We were planning to break our fast together alias buka bersama, this is our first time to break our fast together because we always did it separately or...I'll be in the masjid! We went by bus number 62 and took the train to Gimhae for 1 hour and half since 6.30 before arrived in Uzbek-Russian Restaurant. Oh anyway, it's in a different province but near Busan.

I was sitting beside Fahd in the train and talking about how much we love this deen and how grateful we are to be blessed with Islam. It is so beautiful. And we were talking about prophet Muhammad, especially the moment when Prophet Muhammad passed away yet he always thinks about his ummah. "Yaa Ummati...ya ummati...ya ummati....". And see ourselves? How many times in a day that we think about Prophet Muhammad. We talked about how we cried the first time we watched it, and whenever we watched it again and again, it always brings us to tears. Ya Allah... how I miss Rasulullah SAW... Allahumma Shalli Alaa Muhammad.

And you know, there is this famous hadith that we really love, and it should be enough for you to realize how much Prophet Muhammad cares, misses, and loves us. May Allah made us among the ummah of the Prophet Muhammad in the hereafter, aamiin.

Anas ibn Malik reported: The Messenger of Allah, peace and blessings be upon him, said, “I wish I could meet my brothers.” The Prophet’s companions said, “Are we not your brothers?” The Prophet said, “You are my companions, but my brothers are those who have faith in me although they never saw me.” Source: Musnad Aḥmad 12169. Grade: Hasan (fair) according to Al-Albani

Finally, we arrived in Gimhae just a couple of minutes after iftaar (sunset, maghrib. the time when Muslim breaks their fast). Me and Amira brought our dates and shared it with our starving friends. Hahahaha they ate it all! Then, after ordering some foods some of us prayed Maghrib prayer in congregation at a small Musholla (prayer room, smaller than mosque) near the restaurant. We got to eat Kebab, Samosa, and a lot of meat and lamb that I don't know the name of but the most important thing is it's halal and delicious!! We spent almost 100,000 won for one dinner, astaghfirullah but we have no choice because halal food is always expensive but whatever at least our heart is at ease and we don't do it everyday xD. After that, we took a walk at night and ate vanilla ice cream from Lotteria that only costs 500 won hahahaha #brokelife

We joookeeddd so much along the way, I am feeling like I have a family. Well, we often hang out with other friends too, but, maybe just maybe because we feel like we have this connection as one-ummah, as a Muslim, this feels....different. I don't know but I hope we can meet again together in Jannah and I prayed that Allah will guide them and makes it easier for them to practice and be proud of our religion. Insha'Allah.

"A Gift From Allah"
Allah answered my prayer on the 29th night of Ramadhan at 2 a.m during Qiyamul Lail. Alhamdulillah. I'd rather not tell you what it was, but this was the best gift that a humble slave could ever get from his Lord, his Master. I am writing this to keep myself reminded if someday I've forgotten about this :')

This Ramadhan was not perfect, but it left me a lot of lessons and make me realized upon every single blessing that Allah gave me. The atmosphere was amazing, even though I am miles away from being apart from my family and lovely friends. 2 hours journey back and forth from my dorm to the mosque that I've always trying to do whenever I have time. It feels miserable to remember that I only have to take 5 minutes walk to go to the mosque in Indonesia, few minutes walk to halal foods, those are one of the blessings that we tend to forget. This Ramadhan was not the best, but I have done my best. May He always bless us and give another chance to meet this beautiful month until next year.

Ramadan has left us, 
but don't let the lessons and positive changes it brought us leave from within us. 
This is not the end! You never know what little prayer/du'a can save you from the fire and admit you into jannah ๐ŸŒบ

Monday, June 11, 2018

KGSP - FAQ (Frequently Asked Questions)

Halo,
Berhubung masih banyak banget pertanyaan-pertanyaan berulang yang masuk di instagram, whatsapp, line tentang beasiswa KGSP aku jawab lewat blog aja ya. Jadi, KGSP adalah beasiswa yang diberikan oleh pemerintah Korea Selatan untuk pelajar dari seluruh dunia yang tertarik untuk melanjutkan studinya di Korsel. Beasiswa ini dibuka tiap tahun, bulan Februari untuk KGSP-Graduate dan bulan September untuk KGSP-Undergraduate.

Beasiswa ini full dari tuition/biaya kuliah, biaya hidup per bulan biaya rumah sakit per bulan, dsb. Untuk liat keterangan lengkapnya coba download guidelines di web kedubes Korea atau studyinkorea.go.kr


* FAQ KGSP *

1. Dari NIIED kan disuruh 3 photocopies sedangkan kedubes minta 1 original file, jadi kita kirimnya ikut yang mana? 
Ikut sesuai peraturan kedubes, kirim 1 original file selama peraturan belum berubah.

2. Kk kmrn daftar univ dan jurusan apa aja? 
Jurusan International Studies di Korea University, Hankuk University of Foreign Studies (HUFS) dan Chung-Ang University. Alhamdulillah keterima di semua universitas dan aku pilih Korea University.

3. Grantees KGSP-U 2018 yang lain pilih jurusan apa?
Dua-duanya cowok pilih Materials Engineering.

4. Apply pake language proficiency apa aja? Kalau boleh tau nilainya berapa? 
Pakai both IELTS Academic dan TOPIK. TOPIK baru level 2, IELTSnya standar wkwk.

5. Kalo aku baru lulus taun 2018, bisa ikut KGSP-U 2019 gak? 
Enggak kalau lulus th 2018, harus  ikut tahun depan, 2019 di KGSP-U 2020. Syarat ikut KGSP harus lulus dari SMA dulu ya dan punya ijazah.

6. Aku mau ikut KGSP tapi aku udah kuliah di Indonesia, boleh nggak? 
Boleh, asal kamu belum lulus S1/punya gelar sarjana. Kemarin kebetulan aku juga udah kuliah selama beberapa bulan di salah satu PTN di Yogyakarta.

7. Proof of Citizenship yang di translate ke English apa aja ya? 
KK, KTP kamu+ortu, dan akte kelahiran.

8. Cari sworn translator dimana ya? Biayanya berapa? 
Bisa cari di web ini. Banyak banget macem-macem. Dari 45ribu-150ribu per lembar. 

9. Aku lihat KGSP grantee lain ada yang translate sendiri, itu boleh? 
Aku kurang tau, tapi kalau KGSP grantee lain ada yang bisa gitu, ya boleh aja.

10. Application formnya diketik atau tulis tangan? 
Semuanya diketik yaaa biar rapi.

11. Kak biasanya yg daftar berapa orang? Interview dihubungin berapa orang dari embassynya? Yang lolos berapa? 
Tahun 2017 ini katanya klo ga salah sekitar 489 pendaftar? Gatau juga, soalnya ga dikabarin. Interview kemarin ada 9 orang (3x kuota) sedangkan yang lolos 2nd round ada 3 orang (dan 1 waiting list)

12. Aku pengen daftar beasiswa KGSP tapi aku gabisa bahasa Inggris:( 
Bahasa Inggris itu penting banget karena dari apply, bikin essay, ngisi form, belajar bahasa Korea di Language Training Program, sampe kuliahnya kan pake bahasa Inggris. Jadi kalo gabisa bahasa Inggris gimana dong:(

13. Kak aku mau jurusan ini.... kira-kira yang bagus dimana ya? Kak Univ ini bagus gak ya?
Ya aku juga gatau:(( aku cuma tau tentang jurusanku aja. Jadiiii sebisa mungkin do your own research ya! Kepoin websitenya satu-satu hehe. 

14. Aku gapunya sertifikat bahasa apa-apa, kira-kira masih bisa lolos nggak ya?
Bisa aja.. KGSP 2017 dan salah satu grantee KGSP 2018 juga gada sertifikat bahasa. Mungkin ada hal yang menjual dan membuat pihak beasiswa tertarik sama kamu entah dari sertifikat lomba, pengalaman, essay, atau personality. Tapi kalau ada language proficiency lebih baik ya dan bisa menambah peluang kamu, karena waktu interview kemarin aja yang punya TOPIK ada 5 orang dan yang punya IELTS/TOEFL/TOEIC juga ada beberapa. Sebisa mungkin maksimalin di dokumen ya.

15. Menurut kamu apa sih yang bikin kamu terpilih dibanding peserta lain?
Aku sendiri gak nyangka bisa keterima, soalnya waktu interview ternyata pesaingnya keren-keren semua. Yang interview satu ruangan bareng aku kemarin juga bagus-bagus... aku juga gatau apa yang dilihat dari interviewer. Mungkin body language dan personality juga penting (walaupun sebenernya aku juga gatau bagusnya dimana hahaha), didukung sama dokumen, sertifikat, dan essay. Yang tau hanya pihak Kedubes dan NIIED wkwk.

16. Waktu interview kemarin gimana prosedurnya? Pake Bahasa Inggris atau Korea? Ditanyain apa aja?
Tahun kemarin embassy track satu ruangan langsung tiga orang dan dikasih pertanyaan secara bergilir sama tiga orang interviewer (satu orang Indonesia, dua orang Korea). Pake Bahasa Inggris, tapi kalo mau pake Korea juga boleh. Yang pasti pertanyaannya seputar tentang Korea, kenapa kamu pengen kuliah di Korea, motivasimu apa, seputar jurusan yang kamu pilih, dan tentang personality kamu.

17. Penghargaan kakak banyak? Kemarin sertifikat/awardsnya berhubungan sama jurusan nggak?
Lumayan. Enggak juga sih, gak nyambung sebenernya. Awardsku kebanyakan bidang physics engineering padahal apply jurusan sosial. Beberapa ada sih tentang writing competitions dan lomba bahasa tapi enggak banyak

18. Rata-rata rapor kk berapa?
Raporku biasa aja beneran deh. Aku kebanyakan bolos pas sma wkwkw. GPA 3,41/4 atau sekitar 85,25?

19. Gimana sih cara nulis essay? Tips nulis personal statement + study plan dong !
Be honest. Jujur aja. Ga ada acuan bener atau salah dalam menulis essay. Everyone has different path and journeys. As long as you're true to yourself and convince them that you deserve the scholarship, anything will do. Mungkin kamu bisa ceritain tentang pengalaman kamu di sma (organisasi, keluarga, komunitas, lomba) tentang how much you've learned and developed in terms of skills and personality. Ga perlu sesuatu yang wow atau super, kamu bisa ambil hal kecil tapi berdampak besar di diri kamu. Maybeee dari kegiatan itu kamu jadi better person, understand something better, or overcome your fears/weakness etc. Show them in a unique way through words. Untuk study plan yaa, rencana kamu mau ngapain aja sebelum dan sesudah di Korea. Kamu mau kontribusi apa ke diri kamu, keluarga, komunitas, buat "mereka" dan Indonesia-Korea. Kamu mau gain skills apa, mau belajar apa, mau ngapain. Anything. You know it better yourself. Kamu yang paling tau apa yang kamu pengen. Take some time to reflect on yourself. Ask yourself "is this what I really want to do for the rest of my life?" Yakin siap kuliah di Korea dengan segala konsekuensinya? kalo enggak ya gausah ^^

20. Cara convert GPA gimanaaa??
Di guidelines ada chartnya :(

21. Aku masih mau nanya-nanya lagi, boleh minta kontaknya gak?
Pertanyaan yang masuk lewat email biasanya dijawab dengan lebih niat wkwk. Email: febiola.aurora(at)yahoo.co.id

***
Semua pertanyaan di atas adalah pertanyaan yang sekiranya enggak ada di guidelines. Jadiii sebisa mungkin sebelum bertanya baca guidelinesnya dulu ya. Coba cari aja di studyinkorea.go.kr atau di Kedubes Korea 

Oh iya. Sebenernya KGSP grantees sebelumnya udah banyaaak banget kasih informasi tentang  pertanyaan-pertanyaan seputar KGSP mulai dari blog, ask.fm, sampe youtube. Beberapa link blognya udah aku kasih di sidebar. Coba kepoin sendiri ya hahaha. InshaAllah udah mencakup semuanya dan lebih lengkap. Semoga membantu.


Good luck!! May the odds be ever in your favour!